Apa Khabar Syria?

Segala puji bagi Allah, Tuhan seluruh Alam. Salawat dan Salam tidak lupa buat junjungan besar, Nabi Muhammad Sallallahu alaihi wasallam. serta ahli keluarga, para sahabat, muslimin dan muslimat, semoga sentiasa berada di dalam lembayung rahmat Allah swt. Insha Allah..

Alhamdulillah.. kerana dengan rahmatNya, masih lagi kita dapat menghirup oksigen di atas muka bumi ini. Dapat juga kita menikmati keindahan alam yang sentiasa terbentang luas untuk mengambil perhatian mereka yang sentiasa memikir akan ciptaan Allah swt.


(Dar'a, Syria)Kubur keluarga Syahid : Shahd, Basel dan Ahmad, di tanam bersebelahan dengan ibunya, Hana.

Bagaimana keadaan saudara2 kita di seluruh dunia? palestin, myanmar, pakistan dan checnya? Bagaimana pula dengan keadaan saudara-saudara kita di Syria? kita tahu tak apa yang berlaku di sana? Atau kita hanya memekakkan telinga? Nikmat pendengaran yang di Allah beri, bukan untuk mendengar lagu-lagu jahiliyyah, tapi untuk mendengar akan tangisan anak-anak yang menjadi kerakusan tentera dajjal Syiah, Basyar Assad the dog. Nikmat mata yang di sia2kan, sekadar menonton rancangan-rancangan jahiliyyah di TV daripada melihat kekejaman saudara-saudara di Syria. Semoga Allah memelihara pandangan dan pendengaran kita.

Alhamdulillah.. sangat sejuk suasana di masjid Al-Irsyad MMU malam ini. Suasana sunyi di indahkan dengan lambaian kipas dan ngauman kucing yang sentiasa tidur di atas mimbar khatib. Kucing masjid.. Itulah namanya(tak tahu nak bagi nama apa). Jika seminggu lepas(exam week), hampir seluruh sudut masjid dipenuhi dengan pelajar tapi apabila tiba musim cuti, sunyi yang tersangat2 sunyi. Masing-masing sudah pun balik ke kampung halaman, Ada yang balik ke Sabah, Kelantan dan seluruh penjuru Malaysia. Ada juga yang balik ke Saudi Arabia walaupun asal Syria. Semoga bermanfaat cuti kali ini.

Huh.. sangat cemburu tengok kawan-kawan yang dah cuti. Kita di kampus terhegeh2 menyiapkan report research untuk di present kepada lecturer minggu ini. Semoga Allah permudahkan. Nasib baik ada peneman. iaitu sahabat dari Damascus, Syria, Tariq namanya. Bukan nak ngumpat tapi dia ni memang seorang belajar yang baik kerana sedang prepare(study) subject untuk next semester. Dia ambil Robotics and Automation engineering. Dia ada tunjuk buku2 sains masa di sekolah. alamak tak faham.. semua tulisan nnya dalam bahasa arab..huhu. Dia ada 4 orang adik beradik.. 3 lelaki dan seorang perempuan. Bila bercerita tentang masalah yang berlaku di Syria,dia tidak nampak risau. keluarganya semua berada di Damascus, Syria. Dia beritahu, ibu dan ayah nya tidak mahu tinggal kan syria walau ape pun terjadi. Bila bercerita tentang Basyar Assad, dia akan kata KALBUN, Bila bercerita tentang hizbullat, Dia akan kata Syaitan. Iya itulah sebaik2 label yang harus diberikan kepada dua kepala the Bustard Syiah ini. Assad KALBUN dan Hizbus Syaitan.

Bila melihat keadaan yang berlaku di Syria, anak-anak yang menjadi mangsa kerasukan anjing basyar, wanita-wanita yang diperkosa kemudian di bunuh, hati mana yang tidak remuk? Jika kita di Malaysia dapat rasainya, bagaimana pula dengan saudara-saudara kita di sana. Bagaimanakah perasaan mereka?

Alhamdulillah.. sekarang mujahidin (FSA), telah berjaya menawan banyak penempatan dan kubu regime(Anjing Assad). insha Allah.. terus maju wahai pejuang-pejuang Islam. Jika diberikan kesempatan dan peluang, diri ini akan turut serta suatu masa nanti. Insha Allah.. Doakan saudara-saudara kita di Syria.

Tariq n me..
Reactions: 

2 tautan hati:

Anonymous said...

Wow, this article is fastidious, my sister is analyzing these things, so I am going to convey her.


Feel free to surf to my page: teenage free videos porn

Anonymous said...


http://bit.ly/11E6sdj Visit their website today to get more details regarding their pet insurance coverage. Compare how much you are paying for each service and the chances of you actually needing this type of coverage. But, understanding health care insurance could be mind-boggling.