Is it no Pahala without ibadah?

Dengan nama Allah, Tuhan kami dikala kami kerja dan tika kami rehat. Salawat dan salam tidak pernah putus buat Rasulallah SAW dan para sahabat dan rakan-rakan alam maya sekalian.

Alhamdulillah hari ini adalah hari ke 5 saya bertraining di Celcom. Sejak hari pertama saya berkerja di Celcom, staff2 yang saya lihat semuanya orang Islam yang bekerja keras siang dan malam. Hari ini hari yang boleh dikatekan 'Hari Bersama Komputer' kerana dari pagi sampai petang Buat MuxRouting. Pening-pening akhirnya Professional(ehehe..).. MuxRouting untuk CmX7 dan Kpg2(kepong) perlu disettlekan sebab next week nak mulakan tugas disana. Dengar cerita kepong ada banyak Multiplexer(wahh.. habislah..).. MuxRouting bertujuan untuk guide kerja-kerja kita supaya menjadi lebih senang dan mudah. Ianya adalah kaedah terbaru yang dicipta sendiri oleh Bos saya. Memang smart!

Kaedahnya apabila kita di MMU Cyber(Master) contohnya, nak update data di MMU Melaka(Slave) , data di MMU Melaka(slave) di update dan automatic data di MMU Cyber akan update sendiri. Tetapi kalau kita di MMU Cyber nak Update data di MMU Cyber, kita kena update data di MMU Melaka dulu, baru data di MMU Cyber akan update. Begitulah tekniknya..

Alhamdulillah tengah pagi tadi dalam jam 12 pagi hingga 3 pagi sempat saya ikut Contractor buat splicing(Cantum) Optical Cable di depan Hotel UITM Shah Alam. Memang menarik cara-caranya. Walaupun hujan lebat, kerja tetap kerja. Macam-macam benda terbaru yang sangat penting untuk dipelajari.


Apabila kita jadikan kerja kita sebagai suatu ibadah, tidak kiralah belajar, kerja, semuanya tetap menjadi suatu benda yang seronok dan mudah.

InsyaAllah..

Office kat Bandar Baru Baru Klang

Suasana Office

Cik kamaruddin merangkak Executive(Bos)- Setiap 5 minit On Call.. Busy2..

(Di bilik)Apo Bondo nie..??

Di Subang HDTC

Suasana di site( Subang HDTC-MUX)

Dalam Office ada tabble tennis.. Tu dia abg yang banyak guide2 saaya. Namanya Abg Muadzam.. Lepasan UTM..
Sudah dikahwini(status)..

ni sorang lagi..

Di Hotel UITM, Shah Alam

Optic Cable jenis UG

inilah Kerja malam

Splicing Machine(cantumkan optic cable). Siapa sangka harga barang kecik ni sama dengan harga kereta waja..

inilah seekers celcom..

Pening tapi tidak merbahaya

Berjuta2 cable di site

Card Slot..1 card berharga Rm100 ribu...!!
Category:
Reactions: 

3 tautan hati:

.: F@!n :. said...

salam.

alhamdllah...kerja btul2...jgn ngorat2 anak gadis org..hehe..

Sy@M!M! ^ AzM!r@ said...

*merangkak Executive..

**merangkap kan? hehe :)

best of luck for ur intern (",)

HafizuddinPirus said...

wsalam fain, hehe sini tiada anak dara lagi.. semuanya dah bersuami.. (ehehehe).. department abg tak ada pekerja wanita, semuanya lelaki sebab ni bahagian 'field operation'.

adik shamimi,

same jelah tu.. merangkak lagi sedap ape...(hehe) syukran..