Rahsia Di sebalik April Fool..

Dengan nama-Mu Allah, Tuhan pencipta semesta alam. Salawat dan salam buat junjungan besar, Rasulallah SAW dan para sahabat dan Tabiin yang dikasihi Allah..

Tanggal 1 April 2009


Pertama2nya saya hendak mengucapkan Tahniah kepada Adinda yang saya kasihi. Amni Nadhirah(17) kerana telah berjaya merangkul kejohanan Hafazan peringkat Daerah Negeri Perak mewakili MRSM Pengkalan Hulu. Semoga berjaya juga di Peringkat Negeri. (Tak sia2 abang ajar..hehe)

Kepada sahabat2 yang lahir pada bulan April diharap tidak berkecil hati jika ada yang lahir dibulan April kerana Bulan April sudah mendapat COP RASMI sebagai April Fool. Alhamdulillah kepada yang lahir dibulan lain, terkecuali dari mendapat COP RASMI itu. Janganlah kita bimbang kerana COP RASMI itu hanya buat orang2 yang masih menyambut APRIL FOOL tersebut. Kepada umat Islam, kita mengikut Calendar Islam yang sudah tentu tidak boleh diubah oleh orang kaffir Laknatullah!

Apakah Sejarahnya?

April Fool mendapat sambutan hangat setelah jatuhnya kerajaan Islam di Sepanyol. Setiap kali menjelang 1 April, Seluruh masyarakat dunia mahupun Malaysia tidak terkecuali dari menyambut sambutan April Fool. Setelah jatuhnya kerajaan Islam di Granada, Sepanyol, kerajaan Islam akhirnya runtuh diserang tentera-tentera Kristian. Namun Demikian, penduduk2 Islam ditawarkan kapal-kapal untuk meninggalkan Negara Islam itu, Tetapi dengan penuh penipuan, ketika penduduk2 Islam meninggalkan rumah mereka, puak Kristian terus menghancurkan rumah-rumah mereka dan kapal-kapal tersebut turut dihancurkan. Dan selepas itu, penangkapan orang2 Islam beramai-ramai menjadi suatu tragedi berdarah buat Islam apabila pembunuhan beramai-ramai termasuk anak-anak kecil dijalankan. Dan.. Pristiwa kejam itu diraikan oleh tentera2 Kristian laknatullah.

Seorang Penulis Amerika pernah Berkata,

"HARI pertama setiap APRIL adalah hari yang perlu diingati berbanding baki 364 hari lagi"

Bagaimana?


Hari tersebut disambut dengan pelbagai cara dan gaya yang berbagai untuk mempersendakan, mengenakan serta menipu sahabat2, musuh, jiran2 dengan penuh rasa tawaduk dan gembira. Itukah cara sebagai seorang MUSLIM? Nampak sangat ianya bertentangan dengan ajaran Rasulallah SAW.

Fakta daripada Penulis

Malangnya, semasa entri ini ditulis dan hendak di Publish, sudah berlakunya aktiviti sakat menyakat diseluruh dunia dan bagusnya sudah ada beberapa artikel mengenai kisah sebenar April's Fool yang telah di Publish di Blog masing-masing.

Wallahualam..
Category: ,
Reactions: 

1 tautan hati:

sitisuraya said...

ooo ada adik
sampaikan salam tahniah.
bagusnya abgnya mengajar.
hehe