Ektikaf vs study!

Ramadhan tinggal beberapa hari je lagi. Jom kita sama-sama pulun sementara waktu dan peluang masih ada. Waktu ni la kita kena all-out habis-habisan untuk rebut peluang tambah pahala di 10 malam terakhir ni. Sekarang ni bukan 10 malam dah, hanya tinggal beberapa malam je lagi. So... mari sama-sama kita ALL-OUT untuk Ramadhan kali ni..


Aktiviti minggu ini :
- Minggu Penghayatan ramadhan di masjid MMU melaka
- Iftor Jamaiee(disediakan oleh pak arab),untuk makluman-ade dua kategori iftar,kategori biase dan kategori yang beriktikaf.makanan untuk kategori ektikaf ni special sikit..tapi jangan risau kerana makanan banyak lebih..
- i3tikaf
-Qiamullail(3pagi bangun)
-tidur dimasjid(untuk berqiammullail)
-study @ masjid

JOM i3tikaf! Aim : ramadhan 27th!
Info tambahan : sejak malam 20 ramadhan, masjid di sekitar melaka terutame masjid yang selalu ku pergi,Al-Irsyad mosque,MMU terbuka luas utk yg ingin ber-i3tikaf. Bawa bersama anda makanan sahur(sahur ade disediakan tetapi untuk yang bayar sahaje lah,tapi kalau dijemput bersahur sekali tu rezeki kite lah jawabnye^_^) keperluan personal (berus gigi, siwak,sabun,syampoo,sikat etc).selain itu bawe juge lah buku2 untuk study.exam dah dokat dah nie. Tahajjud & Qyiam diadakan serta tazkirah ringkas oleh para pelajar arab.semuanya menanti anda (yg ni di dunia, di akhirat, wallahu3lam!)

alert!
untuk yang nak berqiamullail tu di syorkan untuk datang awal kerana di khuatiri tiada tempat@ ruang untuk tiduq..jadi kena tiduq kat luar..banyak nyamuk..

Utk malam 27 ramadhan : sila ke masjid awal kerna di khuatiri masjid penuh kerna keyakinan masyarakat tempatan (terutamenye bukit beruang dan sekitarnya) akan rojih-nya layl el Qadr pd malam 27 Ramadhan.
wallahu3lam.


Allahumma Ballighna Ramadhan wa leyl el Qadr.

p.s. cepat kau tinggalkan aku, Ramadhan! i_i
Category: ,
Reactions: 

0 tautan hati: