Berbuke Puasa di Tepi Pantai

Saat watikah ini sampai di tangan para pembaca yang budiman, Ramadhan telah memasuki akhir minggu ketiga. Ini ertinya, sudah separuh puasa Ramadhan telah kita lalui. Dengan demikian, Ramadhan tinggal separuh lagi. Orang yang memahami indahnya bulan Ramadhan tentu akan merasa sangat bersedih, betapa hari-hari puasa seakan cepat sekali berlalu. Rasanya baru kelmarin kita memulainya, tak terasa, sekarang sudah berjalan separuh. Tentu sebentar lagi pula, Ramadhan dengan segenap keindahan, keberkahan, dan kemuliaannyaakan meninggalkan kita. Bila umur kita panjang, tahun depan atau 11 bulan lagi kita baru akan bertemu lagi dengan bulan Ramadhan.

Alhamdulillah,pada hari ahad yang lepas Biro akademik, Institusi Usrah telah menganjurkan jamuan berbuke Puasa Bertemakan "BBQ membawe erti ukhuwah".mm mungkin pembaca semua tak faham ape maksudnya tu.tak ape lah,tak payah lah faham ye.Jamuan berbuke puasa yang bertempat di pantai puteri ini bertujuan untuk merapatkan lagi ukhuwah islamiah antara satu sama lain.mungkin ada yang tak pernah berbuke puase bersama,berbuke sorang2 sahaja.bagai hidup sebatang kera.Jadi time2 macam ni lah nak merasai kenikmatan berbuke beramai2.jadi tanpa melengah kan masa mari sama menghayati cerite ala2 bersamamu ni..

SEBELUM PERJALANAN


Ayam katik(Cantik ayam nie,,sedap kalau buat BBQ)


Beberape hari sebelum jamuan,aqu telah diarahkan untuk membeli ayam dan sotong(ala2 sotong korita)..hehe memang kaku juge dalam nak pilih ayam nie..alahai semuenye comel2 belake ayamnye.tak sanggup rasenye nak panggang..em dulu2 mase pergi pasar dengan umi,tengok umi duk belek2 ayam tu kemain lame lagi,ape yang dibelek pun aqu tidak mengerti..tak ape lah,Aqu pun terus cakap kat tauke ayam tu "PAkcik,nak beli ayam,kire semua sekali ae,lepas tu kire diskoun nye sekali kalau boleh"..pakcik nye tercengang juga..pada mulenye dia tak nak bagi diskoun tapi setelah beberapa minit aqu mengautim2 dengan dia,dia pun menawarkan hati nye,lalu dapat lah diskount sikit walaupun tak seberape.tak ape lah janji ada diskount..lagipun bukan senang nak minte diskount2 ni..

p/s:bukan perempuan je yang pandai minta diskount ae..

SEMASA PERJALANAN

Hari yang ditunggu2 sudah pun tibe,masing2 bersiap2 mengangkat barang..banyak betul barang yang dibawe kak suraya ni,macam nak duduk sebulan je.itu lah perempuan, begitu teliti..

Seterusnya Kami meneruskan perjalanan dengan konvoi 6 biji kereta..perjalanan selama 40minit itu begitu mempersonakan apabila fikiranku tibe melayang duk memikirkan ayam BBQ yang sudah garing.Kantong perutku dah start mengeluarkan signal merah.maksudnye dah terlalu lapar.tibe2..sound2 speeker di belakang kepale ku yang boleh tahan besonye mengeluarkan bunyi yang nyaring dan mempersonakan iaitu bunyi ayat Al-Quran..mmmmm hatiku menjadi tenang kembali dan terasa lapaq menjadi semakin berkurang.terime kasih kepada siape yang telah on radio tu..perjalanan tersebut sudah hampir ke destinasi ,pemandangan laut sudah mule terlihat,si Asyraff mule mengeluarkan suare " waahhh ade laut..".Hati kecilku membalas "pakcik sorang ni,macam baru first time pulak nampak laut"..


masing2 terpegun dan gembire melihat panorama laut..macam first time di tepi laut..aduh..pening2..

Setibanya sampai ke final destination,masing2 membuat muke terpegun..panodrama yang cantik betul2 menyentuh kalbu setiap pengunjung.keadaan nye yang strategik betul2 berhadapan dengan laut dan masjid.keaadaan pada masa itu secare tidak langsung telah membuktikan yang semuanye macam first time berada di tepi pantai.mungkin semuanya berasal dari padang pasir..tanpe melengahkan mase,masing2 memulekan shooting gambar.gaye macam nak buat shooting pengambaran..hmmm nampaknye dah lari dari tentative majlis ni..tak ape lah memang tak ade tentative pun..hehe..dengan tibe2 si penganjur majlis pun turut melompat join dalam sesi tangkap gambar..hehe..tinggal lah beberapa chef yang duk siapkan BBQ.Jazakallah kepada para barisan chef yang sanggup berkorban dalam menyediakan BBQ tersebut..


Chef sedang belek2 menu masakan.takut2 ikan kelinye tak tersenarai..hehe..


para2 chef yang rajin2 belake


Tahiah kepada abg Hisham kerana berjaye menangkap seekor ikan,comel juge ikannye:]


Setelah beberapa minit berlalu,jam sudah menunjukkan jam 7.10..matahari mule tenggelam.YA Allah ya tuhan ku begitu cantik pemandangan.nampaknye dah nak masuk waktu dah ni.masing2 bersiap sedia untuk berbuke.riak wajah yang macam nak lelah tadi bertukar menjadi gembire berseri2.memang semua dah tak sabar2 nak berbuke agaknye.Para muslimat duk tolong menyediakan makanan,para muslimin pule duk tolong lihat..hehe..emm untuk sesi pertame ni masing2 makan tembikai,kurma dan air dulu.huhu..ups tibe22..azan magrib berkumandang..ALLAHUAKBAR2x........................

Setelah selesai makan masing2 bersiap sedia untuk solat magrib bersame di masjid..


licin!terbukti masing2 semua memang tengah kebuluran tahap kuase 10


Setelah beberape minit..

Sesi yang ditunggu2 sudah pun nak bermule.chef2 besar dah mule keluarkan signal hijau,maka semua berlari ke tempat BBQ macam kena kejar dengan pak belang.memang semue dah tak sabo2,same lah dengan penganjur majlisnye.hehe.Makanan untuk sesi kali ni betul2 serasi apabile mengenakan ayam BBQ dengan mihun goreng kak niza.hmm betul2 menyusup kalbu..tibe2 dihulur pule nasi impit.hush ini dah macam jamuan hari raye..lepas tu sesi kek hari jadi bermule.kek pisang yang bersalut coklat tu betul2 mengharu birukan hatiku.terharu rasenye..mm
setelah selesai makan,kami mendengar sedikit tazkirah Ramadhan oleh abg Hisham.tazkirah yang pendek tetapi begitu padat.Jazakallah kepada Abg Hisham..

Akhir sekali masa terlalu menceburui kami,azan isya sudah pun berkumandang,kami bersiap2 untuk mengemas dan bersiap2 untuk solat isyak dan tarawikh berjamaah di masjid..Maka sampai lah kepenghujungnye.masing2 berasa sedih meninggalkan pantai,maklum saje lah semuenye first time dapat menikmati keindahan panorama di pantai..


penganjur majlis dibuli..tak boleh jadi ni..sampai hati..


"Ya Allah ya tuhan kami,kami bersyukur kepadamu kerana telah memberikan satu nikmat besar kepada kami,iaitu nikmat kesihatan dan masa lapang.selain itu Kau telah memberikan nikmat kegembiraan berbuke puase kepada kami di bulan RAmadhan ini,semoga nikmat ini berterusan ke Ramadhan berikutnya dan sehingga ke akhir hayat.ameenn"

Category:
Reactions: 

0 tautan hati: