Memori Kembara Ilmu

Alhamdulillah selesai sudah lawatan kembara ilmu yang julung2 kali diadakan.Terima kasih dan Jazakallah kepada adik2,akak2 dan abg2 dan tidak lupa juga kepada driber bas yang turut serta dalam lawatan kembara ilmu ini.lawatan yang bertemakan ilmu ini memberi banyak pengetahuan semasa kepada kami.Walaupun ada yang pening2 lalat sebab terlalu banyak penghadaman:) tetapi ilmu yang dihadam itu adalah ilmu yang jarang2 didapati dikedai2,library2,kelas2 malah di kompleks beli belah sekalipun.

Perjalanan yang memakan masa hampir setengah hari itu memberi impak yang besar kepada kami kerana telah banyak menyedarkan kami tentang realiti umat Islam dahulu dan sekarang.











Fain(selaku pak guard) memastikan semua ada dalam bas.

Perjalanan di Muzium kesenian Islam memberi pengambaran yang jelas tentang bagaimana barat ini berjaya hasil daripada kesenian Islam.mungkin ramai yang tidak tahu kebanyakan seni yang dihasilkan barat ini sebenarnya dari titik peluh umat Islam.Perjalanan yang memakan masa 2 jam ini juga memberi mesej yang jelas tentang budaya2 hidup masyarakat Islam zaman purba kala.


Ahmad Abdullah
yang turut serta dalam lawatan sedang menggayekan aksi:)












Di taman luar muzium kesenian,
masing2 gembire:)





Pakaian Pahlawan












Antara gambar
Ahli2 Ilmuan Islam..






























jadi jaga parking kejap:)



Destinasi kami yang seterusnya ialah ke taman seni bina Islam(musyhaf Al-Quran).Bila sampai dipintu gerbang,Ada yang tetiba gembira sebab ada kenduri kahwin masa tu.mungkin sebab ingat dapat makan free:)untuk pengetahuan semua setiap minggu di taman seni bina Islam itu memang diadakan kenduri kahwin disebabkan tempatnya yang menarik dan strategik:)
Di sini kami banyak dibrain wash oleh kak hawa tentang jenis2 khat yang lebih dari 100 jenis.ada yang terkejut kuda bila dengar,mungkin sebab hanya tahu khat naskh:)contoh khat yang dipamerkan seperti naskh,sulus,roqiah,kufi dan sebagainya.selain itu kami juga diajar cara2 untuk copy tulisan ayat al-Quran dengan menggunakan kertas putih celupkan kat air teh(tapi jangan letak gula).kami juga diterangkan tentang seni2 Al-Quran yang terlalu banyak seni2nya.seperti seni yang di buat oleh saidatina Fatimah.Kami juga dipamerkan cop mohor serta cincin milik Rasulallah SAW.


Antara seni2 yang ditunjukkan.
betapa cantik nya seni2 islam nie.
ni khat ape ye??










satu lagi seni..









begitu unik ukiran
aliff,lam,mim..










Antara jenis2 khat yang dipamerkan..










Antare jenis2 telur yang diukir nama Allah..
begitu UNIK!





















Tulisan ayat Al-Quran diukir di batu.
semua ingat nie batu bersurat.
tapi....bukan..



Sementare menunggu yang lain keluar..






Akhir sekali kami meneruskan lagi perjalanan ke MMU.dah tak berhenti2 dah.memang dalam bas semua terlelap:)kepenatan sebab terlalu banyak sangat ilmu yang dihadam:)syabas kepada driber bas yang tak lelap.disini pihak Biro Akademik mengucapkan setinggi2 ucapan terima kasih kerana telah berjaya menghadirkan diri dalam Lawatan KEMBARA ILMU ini:)
Category: , ,
Reactions: 

2 tautan hati:

{zinnirah.aljannah} said...

salam~

den~
da jumpe pon blog awk. cane ni? bdk BA yg btau awk ade blog. k.suraya pn xtau. ish3~ :P

apsal la gmba2 ade gk yg senget. nk kne sengetkn laptop la cani~ :P

p/s: bole ke letakkn link blog awk kt iu melaka? :D

HafizuddinPhirus said...

ye saye..
selamat datang lah ye kat akak..
hehe..
maaf lah saye tak sempat nak setting balik,mase yang tercemburui:)
emm saye rase tak perlu lah kot kak..

hehe